Samen tot gedragen antwoorden komen op complexe maatschappelijke uitdagingen. Of samenwerken in een organisatie. Waar samengewerkt of gecocreëerd wordt, ben ik er graag bij om het proces te ondersteunen.

Bij het hosten van participatieve processen of het vormgeven van organisaties laat ik me graag inspireren door Art of Hosting, Theory U en Sociocratie 3.0, een mooie mix van sociale technologieën.

Sociale technologieën voor de toekomst

In de Art of Hosting and Harvesting Conversations that Matter vind ik inspiratie om trajecten te ontwerpen en te begeleiden. Art of Hosting creëert vertrouwen tussen de deelnemers en zet de collectieve intelligentie aan het werk. Ik volgde twee opleidingen in Art of Hosting (2018 en 2020) en host regelmatig online calls.

In Theory U, van MIT-professor Otto Scharmer, vinden we handvatten om de samenleving én onszelf te transformeren. Ik behaalde het certificaat van de online MIT-cursus over Theory U in 2016 en ben er al jaren op meerdere manieren mee aan de slag.

Sociocratie 3.0 (S3) helpt om effectief samen te werken op basis van gelijkwaardigheid. Door met S3-patronen aan de slag te gaan, geven we elkaar maximaal de vrijheid om voor onszelf te beslissen, terwijl we waken over de samenhang en de effectiviteit in de organisatie. Ik volgde twee S3-opleidingen (level 1 en level 2, in 2019 en 2020) en zet regelmatig de S3-patronen in waar het nuttig is.

Zelforganisatie in de praktijk

Anders organiseren breng ik ook in de praktijk. Ik maak deel uit van een aantal zelforganiserende initiatieven, met weinig machtshiërarchie en veel autonomie voor de leden. Bijvoorbeeld het internationale netwerk Enspiral en de Mechelse burgerbeweging Klimaan vzw. Vanuit die ervaring weet ik dat samenwerken op basis van gelijkwaardigheid perfect mogelijk is, als er aandacht is voor menselijke relaties en voor een duidelijke structuur die vrijheid geeft. Ik deel mijn ervaring graag met andere organisaties.

Wat anderen zeggen

Percolab Belgium: “We willen voluit kunnen leven van het verspreiden van nieuwe manieren van werken & leven, zodat we de omslag naar menswaardig werk en leven mee-maken.” Dit is de drijfveer die we gisteren formuleerden onder deskundige begeleiding van An Van Damme (als Sociocratie 3.0 practitioner). Bedankt An, om ons rustig doch vastberaden door de processen te loodsen. Ook als wij meenden dat het proces beter anders liep. We zijn blij met het hanteerbare en meetbare voorstel dat eruit gekomen is!